background-image

Hogyan válasszunk fűtési megoldást azokon a területeken, melyeken nincs kiépítve a földgáz-hálózat?

Ha olyan helyen lakik, vagy olyan helyen van nyaralója, hétvégi háza, ahol nincs kiépítve a gázhálózat, nem csak az elektromos árammal történő fűtés, vagy fa-, illetve szénfűtés jöhet szóba. Az elektromos fűtés meglehetősen drága megoldás. A fa-, illetve szénfűtés, kazánban vagy akár kandallóban, bár hangulatos lehet a mindennapokban, sok gonddal és hátránnyal jár. Először is gondoskodni kell a megfelelő mennyiségű fűtőanyag biztosításáról, tüzet kell rakni, a fa-, illetve szénfűtés esetében sok piszok, por, és nehezen tisztítható hamu keletkezik. Ezenfelül bár kétségkívül hangulatos egy kandalló vagy cserépkályha, s ha ezek felé hajlik is a szívünk, mégis figyelembe kell venni, hogy az általuk gerjesztett hő nem egyenlő módon oszlik el a házban. Továbbá a szénnel, vagy fával történő fűtés sokkal nagyobb szén-monoxid mérgezési kockázatot hordoz magában. Arról már nem is beszélve, hogy égetés során sok, szmogot generáló károsanyag kerül a levegőbe. Ezért erősen megfontolandó a választásunk, ha hagyományos fűtési anyagokon gondolkodnánk. A gázhálózat hiánya viszont nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs lehetőségünk korszerű és környezetbarát fűtési megoldás mellett dönteni.

 

Amennyiben az adott ingatlant csak alkalmanként, szezonálisan használjuk, nemcsak a főzést, hanem a fűtést is megoldhatjuk gázpalackkal. Amikor elfogy a gáz, a gázpalack számos ponton cserélhető, újratölthető, de akár palackautomatában is cserélhető. Ez kényelmes megoldás azok számára, akiknek nem nagy volumenű a gázfogyasztása, és szükségük van fűtésre például a nyaralójukban. Ez pedig hasznos lehet a hidegebb napokon és egy meglévő fűtéssel minden szezonban élvezhető a nyaraló. Ennek a megoldásnak az is az előnye, hogy a fűtési költségek könnyen tervezhetők, és amennyiben már nincs szükségünk a fűtésre, a palackban megmaradt gázt más célokra is felhasználhatjuk, pl.: kerti grillezéshez.

 

Egy tartósan vagy életvitelszerűen használt ingatlan esetében, ahol a gázt a sütés-főzés mellett melegvíz előállítására és fűtésre is használjuk, mindenképpen érdemes elgondolkodni a tartályos gáz bevezetésén. A tartályok elhelyezhetők a telken, vagy föld alá áshatók, az újratöltésüket szakemberek végzik. A tartályban lévő gáz mennyisége hosszú, és állandó gázellátást biztosít.

 

Ha fűtési rendszeren gondolkodik, több szempontot is érdemes figyelembe vennie – először is a szükséges energia mennyiségét, illetve azt, hogy az adott fűtési rendszerrel esetleg mást is elérhet, úgymint főzés, vagy melegvíz előállítás. Szintén fontos az adott fűtőanyag kiválasztásánál az ellátás stabilitása, illetve a könnyű hozzáférés. Fontosak továbbá a mindennapokban a kényelmi szempontok is (mennyire tiszta a használata, milyen gyorsan fűti fel a házat). Nem utolsó sorban figyelembe kell venni a költségeket is, és azt, hogy környezetbarát-e az adott energiaforrás. A gáz ezekből a szempontokból tökéletes megoldás, a tartályos vagy palackos gáznak köszönhetően pedig azokon a helyeken is igénybe vehető, ahol nincs kiépítve a gázhálózat.

Kérdése van?

Töltse ki az alábbi kapcsolatfelvételi űrlapot!
Gázt szeretne rendelni? Hívja kollégáinkat, akik készséggel segítenek!

Az üzenet elküldéséhez töltse ki a szükséges mezőket!
Üzenetét elküldtük, hamarosan kapcsolatba lépünk Önnel.
Teljes név
Telefonszám
E-mail cím
Irányítószám
Írja meg, hogy miben segíthetünk
Full Close

Válasszon témát!: