background-image

SZÉN-MONOXID MÉRGEZÉS MEGELŐZÉSE

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan, mérgező és életveszélyes gáz, mely természetes körülmények között elenyésző arányban van jelen a levegőben. A szén-monoxid szenet tartalmazó üzemanyagok nem tökélete égése során keletkezik. Amennyiben az égés során megfelelő mennyiségű oxigén van jelen, a szén-monoxid szén-dioxiddá alakul, ami ilyen formában nem mérgező, többek között az emberek is ezt lélegzik ki. Azonban amennyiben nincs megfelelő mennyiségű oxigén, a szén-monoxid aránya veszélyessé válik égés eredményeként, és ilyen módon veszélyezteti az emberek egészségét és életét. Ez a veszélyes gáz a vérkeringésbe kerül, és gátolja az oxigénáramlást. Ennek következtében veszélyes az olyan szervekre, melyek érzékenyek az oxigénhiányra, úgymint az agy vagy a szív. Nagy mennyiségű szén-monoxidnak való kitettség (expozíció) akár a vérkeringés leállásához is vezethet. Kisebb mennyiségben a károsult rosszullétet, hányingert, fejfájást, szédülést tapasztal.

Mi okozhatja a szén-monoxid koncentrációjának a növekedését?

 

Elsősorban a létesítmény szellőztetésével kapcsolatos problémák, vezetékekkel és kéménnyel kapcsolatos gondok, illetve hordozható, de kéménnyel nem összekapcsolt fűtőtestek. Ezért kiemelkedően fontos, hogy megfelelő mennyiségű levegőt biztosítsunk a kazánházban, a fűtőtestek és a füstelvezetők karbantartását pedig mindenképpen szakemberre bízzuk. Győződjünk meg arról is, hogy a füstöt elvezető kéménycsatornákat rendszeresen tisztíttatjuk és karbantartjuk. Az égéstermékek fokozottan veszélyesek a zárt, ablakokkal és szellőztetéssel nem rendelkező helyiségekben (pl. garázsokban). A kockázatokat az időjárási körülmények is növelhetik, amikor hideg napokon jó szorosan bezárjuk az ablakokat és az ajtókat. Továbbá szélcsendes napokon is, amikor a kéménynek kisebb a huzata, de ugyanakkor nagyon szeles napokon is, amikor az erős szél visszanyomhatja a füstöt.

 

 

A szén-monoxid mindenkire veszélyes, ezért fontos ügyelni a biztonságra és mérgezés esetén azonnal mentőt kell hívni. Ne lépjen olyan helyiségbe, melyben eszméletlen személy van és a gázmérgezés veszélye fennáll. Kis várakozás után nyissa ki az ablakokat és az ajtókat, s amennyiben ez biztonságosan lehetséges, kapcsolja ki azt a készüléket, mely vélhetően a mérgezést okozta. Amennyiben biztonságosan lehetséges a szellőztetés után, vigye ki a károsultat és nyújtson elsősegélyt (újraélesztés, stabil oldalfekvésbe helyezés).

Kérdése van?

Töltse ki az alábbi kapcsolatfelvételi űrlapot!
Gázt szeretne rendelni? Hívja kollégáinkat, akik készséggel segítenek!

Az üzenet elküldéséhez töltse ki a szükséges mezőket!
Üzenetét elküldtük, hamarosan kapcsolatba lépünk Önnel.
Teljes név
Telefonszám
E-mail cím
Irányítószám
Írja meg, hogy miben segíthetünk
Full Close

Válasszon témát!: